23-06-2015

I en tid, hvor alt bliver digitaliseret, kommer traditionelle forretningsmodeller under pres. Læs med og få fem bud på, hvordan digitale tendenser kan påvirke din virksomhed – lige fra nye, deleøkonomiske forretningsmodeller til de unge, digitale nomader.

1. Sted er irrelevant, tid er alt

Nettet har gjort geografi mindre relevant. Du kan som dansk virksomhed have ansatte i Mumbai, Manilla eller Monaco. Geografi er irrelevant. Til gengæld betyder tid alt, fordi informationshastigheden er eksploderet. Medarbejderne over hele kloden er bundet sammen via internettet og kan kommunikere i realtid.

2. Digitale forretningsmodeller reducerer omkostninger

De fleste digitale tjenester skalerer godt, og marginalomkostningerne ved at betjene en ny kunde er meget lille. e-conomic, som er et dansk online-regnskabssystem, er siden etableringen i 2001 vokset med 30% om året til i dag at have over 70.000 kunder. Mange af processerne fra de digitale tjenester kan bruges i eksisterende forretningsmodeller, som dermed bliver mere konkurrencedygtige.

3. Illoyale kunder

Internettet giver forbrugerne masser af muligheder - og skærper konkurrencen for firmaer. De seneste årtier har budt på masser af format-krige: VHS over for Betamax, Minidisc mod CD’en, Apple OS X vs. Microsoft. Den, som vandt krigen, vandt markedet. Den æra er ved at være forbi. Onlineprodukter og streamingtjenester er meget billige at udskifte for forbrugerne. Hvis Googles søgemaskine har problemer, kan vi uden videre skifte over til Bing. Lige nu ser MobilePay ud til at være foran Swipp i krigen om mobilbetaling, men det kan hurtigt ændre sig, og loyaliteten hos brugerne er lav på grund af de lave omkostninger ved at skifte.

4. Freedom from owning

Vi har ikke længere brug for en græsslåmaskine, vi har brug for græsslåning, vi har ikke brug for et køretøj, vi har brug for kørsel. AirBnB og Uber er blandt superstjernerne på det nye marked for deleøkonomi, hvor fysiske produkter pludselig indgår i en digital tjeneste, hvor vi køber rettigheden til at anvende dem i en bestemt periode. Ligesom når vi streamer film via Netflix eller musik på Spotify, kan vi også leje andre produkter og tjenester.

5. Digitale nomader

Internettet har gjort det lettere end nogensinde før at starte egen virksomhed og leve på egne præmisser. Tusindvis af it-entreprenører og freelancere fra kreative fag slår sig ned i regioner som Sydøstasien og Sydamerika, hvor vejret er godt og leveomkostningerne lave. De arbejder fra deres laptop og tager kun imod opgaver, som giver dem professionel glæde. Virksomheder skal tilbyde attraktive udviklingsmuligheder for at tiltrække de dygtigste unge fra Generation Y.